El cineasta palestí torna amb la pel·lícula que va inaugurar la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de 2021 i que es podrà veure a Barcelona, Bescanó, Torroella de Montgrí i Ripoll del 8 al 13 de maig

El jove cineasta palestí Ameen Nayfeh (1988, Tulkarm, Palestina) torna a Catalunya  per acostar-nos la seva òpera prima, 200 Metres. L’any 2021, la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani s’inaugurava amb aquest llargmetratge, i després de la bona acollida del públic, des de Sodepau, entitat organitzadora de la Mostra, s’ha decidit convidar a Nayfeh a fer una petita gira per diferents auditoris i cineclubs de Catalunya.

Del 8 al 13 de maig, 200 Metres  es podrà veure a la Universitat de Barcelona els dies 8 i 9, després es traslladarà Bescanó el dia 11, el 12 de maig a Torroella de Montgrí i el 13 a Ripoll. L’objectiu d’aquesta gira, els dies previs a la commemoració de la Nakba que recorda l’inici de l'èxode del poble palestí el 15 de maig, és acostar a través de la pel·lícula la realitat de Palestina a diferents punts del territori català. 

Guardonada als Premis del públic a les Giornate degli Autori del Festival de Venècia de 2020 i a la secció Historias Extraordinarias del Festival de Sevilla del mateix any, 200 Metres és una barreja entre un drama i una road movie. Un viatge que narra l’odissea d’un pare atrapat a una banda del mur de Cisjordània mentre la seva família és a l’altre costat. El protagonista, interpretat per Ali Souleiman, necessitarà tot el seu enginy i una gran quantitat de diners per aconseguir travessar els 200 metres de distància, una distància curta i a la vegada enorme, per visitar el seu fill, ingressat a l’hospital.

Ameen Nayfeh va voler explicar en aquesta primera pel·lícula la injustícia que viuen els palestins, però també reflectir altres cares de la realitat: “Hi ha moltes víctimes de l’ocupació, però també hi ha gent que en treu profit”. 200 Metres “té un rerefons i una motivació personals”, - explica Ameen - “perquè el mur em va separar de la meva família, però també narro una història que he sentit moltes, moltíssimes vegades. El que es veu al film no és ficció, està basat en la meva experiència i en situacions reals”.

Nayfeh va treballar en la història i el guió durant set anys, però el llargmetratge es va gravar sense permisos, en zones perilloses i en només vint-i-dos dies. El resultat és un film d’una simplicitat seductora que absorbeix l’espectador i el fa transitar per les diferents dificultats de la quotidianitat de milers de persones que viuen vides trencades pel mur.

200 Metres es projectarà en versió original, àrab, anglès i hebreu, subtitulada en català. I aquesta gira és possible gràcies a Sodepau i la Universitat de Barcelona i amb el suport de la Federació de Cineclubs de Catalunya, la Diputació de Girona, l’Associació Catalana de Jueus i Palestins - JUNTS i el festival Transhumant.

 

Projeccions:

Universitat de Barcelona:

Edifici Josep Carner, Fac. Filologia i Comunicació

8 de maig - 15:30h - Aula 1.1

9 de maig - 18:30h Sala Gabriel Oliver

Bescanó - 11 de maig - 20h

Teatre Bescanó

Torroella de Montgrí - 12 de maig - 21:30h

Cinema Montgrí 

Ripoll - 13 de maig - 18h 

La QP de Ripoll, Llibreria Lluerna

 

Ameen Nayfeh

Ameen Nayfeh

Nascut a Palestina el 1988 va passar els seus anys formatius movent-se entre Jordània i Palestina. Encara que des de molt primerenc es va interessar pel cinema, en 2010 es va llicenciar en Infermeria per la Universitat Al-Quds de Jerusalem. Dos anys més tard va completar un Màster en Producció de Cinema en l'Institut de les Art Cinematogràfiques del Mar Roig a Jordània. Ha escrit, produït i dirigit diversos curtmetratges premiats internacionalment, i ha treballat de manera independent en producció de cinema i televisió els últims sis anys. 200 Meters, la seva òpera prima, es va estrenar en les Giornate degli Autori de Venècia el 2020.


Sodepau

Travessera de Gràcia, 278, baixos
08025 Barcelona

sodepau@sodepau.org
mostra@mostracinearab.cat

© 2006-2017 Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya